Stressinhallintakeinoni eivät ole kaksiset: kun jännittävän työpaikan löytäminen voisi antaa potkua opiskelutehtävien hoitamiselle, menenkin juhlimaan ennen aikojaan ja menetän päivän, jos toisenkin. Nyt pitää kääntää suunta radikaalisti, opiskelu jumittaa ellen ala kuntoilla. Tenttikirjaa ei voi lukea syysmyrskyssä polkua tallatessa, mutta erittäin hyvin kuntosalin juoksumatolla kävellessä. Siinäpä idea, toteutan heti huomenna!

Vaaka näytti nimittäin melkein 90 kg. En ole ikinä painanut lähellekään niin paljon, saati kuvitellut antavani kehon kasvaa tällaisiin mittoihin. Olenhan aina ollut lihomiseen taipuvainen, mutta myös liikkuvainen, ja saanut kilot pois nopeasti, niin sisko muisteli kannustaen. Alkoholiriippuvuus ei ole leikin asia, ja milleniumina alkanut sairastelu muutti kehonkuvaa sittenkin ratkaisevasti. Vai miksi olin niin yllättynyt kesällä pyörämatkojen jaksamisestani? Rapakuntoon meninkin heti fillarin kotiin jätettyä, kun en korvannut extreme- lajia toisella.

Luin hyvää lääkärikirjaa oikeasta ravinnosta ja söin silti pastaa klo 15 jälkeen, krapulaiseen oloon kun ei auttanut terveysruoka.  Hiilihydraatteja kuten leipää, tärkkelyspitoisia kasviksia ja makaronia ei tri Don Colbertin mukaan kannata tankata lounaan jälkeen, koska ne muodostavat kehoon rasvaa. Varoittaa jenkkitohtori kirjassaan "Terveydeksi!"(Kuva ja sana, Saarijärvi 1999) liian alhaisistakin kalorimääristä, sillä elimistön ei pidä antaa "luulla" olevansa nälkään kuolemaisillaan.  Painon pudotukseen ohjeeksi annettuja pienempiä aterioita onnistuu rakentaa kirjan lopusta löytyvän dieetin avulla. Siinä ruoka-aineyhdistelmät aterioille valitaan "pakettivaihtoehdoista". Nyt löysin helpon noudatettavan! Vähimmäismäärä liikuntaa on kirjan mukaan kolmesti viikossa puolen tunnin kävely, mutta minun ei pidä tyytyä siihen! Itsellänihän on enemmän kuin 15 ylikiloa. Colbert korostaa oikeiden rasvojen käyttämistä, lääkäri määrää mm. ruokalusikallisen pellavansiemenöljyä päivittäin laihtujalle, ja sokerin välttäminen on selviö.

NÄIN LAIHDUT, 7 OHJETTA, Don Colbert

 1)Syö aamiaista kuin kuningas, lounasta kuin prinssi ja päivällistä kuin kerjäläinen. Syö vain klo 19 asti

 2)Nauti hyviä rasvoja: maapähkinöiden, avokadon, oliivi- ja pellavansiemenöljyn.

 3)Päivittäin riittää 1000-2000 kcal.

 4)Älä syö hiilihydraatteja: leipää, pastaa, tärkkelyskasviksia klo 15 jälkeen.

 5)Tee reipas kävelylenkki 3-4 kertaa viikossa, puoli tuntia kerrallaan.

 6)Vältä sokerista syötävää.

 7)Noudata kirjan proteiini-hiilihydraatti-rasva-dieettiä päivittäin. Ohjelma kontrolloi insuliinin tuotantoa kolmen ruoka-aineryhmän tasapainosta huolehtimalla. Naiselle riittää kolme pakettia kustakin ryhmästä aterioilla ja 1 pkt välipalana sekä illalla. Proteiinipaketteja ovat  mm. 45 g kalaa, 30 g kalkkunanlihaa tai 50 ml vähäasvaista raejuustoa. Hiilihydraatteja paketillinen tulee puolikkaasta omenaa, 300 ml parsakaalia ja 65 ml kaurapuuroa. Rasvapaketteja ovat 3 mantelia, 6 maapähkinää ja 5 ml oliiviöljyä. 

Lisäksi: Vähennä tärkkelyspitoisten kuten leivän, pastan ja banaanien syömistä. Lisää vähätärkkelyksisten kasvisten: pinaatin, kaalin, lehtisalaatin, parsa- ja kukkakaalin sekä vihreiden papujen osuutta ruokavaliossa. Valitse mieluumin hedelmä kuin mehujuoma, ja käytä etikkapohjaista salaatinkastiketta. Tällä dieetillä onnistun, uskallan luvata itselleni. Tämänpainoiselle sopii muuttaa keittokomero ruokalaboratorioksi: syötävät punnitaan ja mitataan pienille lautasille kellontarkasti. Tästä se alkaa!